PRIPOROČILA ZA VARNO DELO Z DELOVNO OPREMO

PRIPOROČILA ZA VARNO DELO Z DELOVNO OPREMO

09.04.2019

 

1. NAMESTITEV DELOVNE OPREME

Zagotovite, da bo delovna oprema postavljena in nameščena v delovno okolje, na način, da bo zagotovljena zadostna delovna površina , ki bo delavcem omogočala neovirano gibanje in opravljanje dela brez tveganj za varnost in zdravje pri delu. Vsakemu delavcu na delovnem mestu morate zagotoviti prosto talno površino v obsegu najmanj 2 m2, ki mu bo omogočala neovirano gibanje pri delu.

2. PRIKLJUČITEV NA ENERGETSKE VIRE

Stroj ali delovna oprema mora biti priključena direktno na energetsko omrežje. Priključitev na vire energije lahko izvajajo le strokovno usposobljeni delavci in ne sme predstavljati nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare delavca. Uporaba električnih podaljškov je z vidika varnosti odsvetovana.

3. PREGLED DELOVNE OPREME

Po namestitvi in pred prvim zagonom, ali po premestitvi na drugo delovno mesto zagotovite, da delovno opremo, pregleda pristojna oseba, ki izda potrdilo, iz katerega bo razvidno, da je delovna oprema pravilno nameščena in da deluje v skladu s predpisi. Delodajalec mora zagotoviti periodični pregled in preizkus delovne opreme v rokih, ki ne smejo biti daljši od 36 mesecev.

4. OPOZORILNE NALEPKE

Na tveganja, ki jih ni mogoč ustrezno zmanjšati z ukrepi varnega načrtovanja ali s tehničnimi varnostnimi ukrepi je potrebno delavce obvestiti in informirati v obliki opozorilnih nalepk, znakov, navodil. Na ta način boste z dodatnimi varnostnimi ukrepi delavce opozori na morebitne nevarnosti pri delu in pravilne postopke dela.

5. NAVODILA ZA VARNO DELO

Vsak stroj, ki je dan v obratovanje v Republiki Sloveniji morajo spremljati navodila proizvajalca v slovenskem jeziku. Da bi zagotoviti varno delo delavcem vam svetujemo, da izdelate tudi lastna navodila za varno delo, ki bodo prilagojena vašemu tehnološkemu postopku, bodo kratka in razumljiva, tako da bodo resnično zagotavljala delavcem jasne napotke za varno delo.

6. OSEBNA VAROVALNA OPREMA

Pri delu z delovno opremo, kjer obstaja možnost poškodbe oz. zdravstvenih okvar zagotovite ustrezno osebno varovalno opremo, ki prepreči negativne vplive delovne opreme. Vsa osebna varovalna oprema je predpisana v oceni tveganja z vključenimi harmoniziranimi standardi, nivoji zaščite in mestom uporabe osebne varovalne opreme.

7. USPOSABLJANJE DELAVCEV

Za pravilno rokovanje delavcev z delovno opremo je izrednega pomena usposabljanje. Kot delodajalci ste dolžni usposabljanje zaposlenih za varno delo izvesti pred pričetkom dela in pred vsako spremembo, ki bi lahko vplivala na varnost zaposlenih.

8. NADZOR NA PRAVILNO UPORABO DELOVNE OPREME

Poskrbite, da se bo izvajal redni notranji nadzor nad pravilnim rokovanjem z delovno opremo. Delavce je potrebno sprotno informirati in opozarjati ob morebitni zaznani napačni uporabi stroja.

 

KONTAKT

Pomnite: pregled in preizkus  delovne opreme je osnova za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu z delovno opremo.

Pokličite nas na telefon 04/233-10-40 oz. 040/520-594 ali pa nas kontaktirajte preko spletnega obrazca!

Zagotavljamo vam, kakovosten pregled pri katerem vam bomo podali tudi strokovne varnostne ukrepe za izboljšanje stanja, saj varnost in zdravje pri delu obravnavamo z veliko začetnico!

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.