EVROPSKI TEDEN VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU

EVROPSKI TEDEN VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU

28.09.2018

Letošnji teden varnosti in zdravja pri delu poteka pod sloganom:
»Varno ravnajmo z nevarnimi kemikalijami za zdrava delovna mesta.«

Tehnološki napredek je močno povezan s prisotnostjo nevarnih kemikalij. Na tem področju smo priča, da so nevarne kemikalije prisotne že skoraj v vseh poslovnih in proizvodnih procesih in si nadaljnjega razvoja brez njihove prisotnosti kratko malo ne znamo predstavljati.

Proizvodnja in uporaba kemikalij na delovnem mestu predstavlja tako enega izmed najpomembnejših izzivov pri programih zaščite na delovnem mestu po vsem svetu.

Zahteve v zvezi z delovnimi mesti so večinoma določene v Pravilniku o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti kemičnim snovem pri delu (Uradni list RS, št.100/01, 39/05, 53/07, 102/10, 43/11 – ZVZD-1 in 38/15) in Pravilnikom o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih (Uradni list RS, št. 89/99, 39/05 in 43/11 – ZVZD-1).

Evropsko načelo »STOP«
ukrep za obvladovanje in zmanjšanje tveganj
pri delu z nevarnimi kemikalijami:

S = Sprememba nevarne kemikalije z varnejšo
T = s Tehničnimi ukrepi zmanjšati koncentracijo nevarne snovi v območju, kjer se nahajajo delavci
O = z Organizacijskimi ukrepi zmanjšati število delavcev, ki so v območju izpostavljenosti in na najmanjši možen čas skrajšati njihovo izpostavljenost
P = zaščititi delavca z osebno (angleško Personal) varovalno opremo, kakršna je npr. varovalna obleka, zaščitna očala in zaščitne rokavice .

Cilj zaporedja preprečevalnih ukrepov je, da se tveganje obvlada na njegovem viru in da je varovanje sistematično oziroma načrtno. Preprečevanje mora biti vedno na prvem mestu, zato pa je ključna kompetentna ocena tveganja za delo z nevarnimikemikalijami za vsa izpostavljena delovna mesta.

KONTAKT

So nevarne kemikalije prisotne tudi v vašem delovnem procesu? Uredite ga lahko z našo pomočjo!
Pokličite nas na telefon 04/233-10-40 oz. 040/520-594 ali pa nas kontaktirajte preko spletnega obrazca!

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.