POŽARNA VARNOST in DELODAJALEC

POŽARNA VARNOST in DELODAJALEC

20.08.2018

Požarna varnost je vrsta varnosti, ki skrbi za zmanjševanje tveganj pred požarom in omejuje njegove posledice. Z zakonodajo so opredeljene zahteve, ki so obvezne za podjetja in organizacije. Skupaj z možnimi strokovnimi ukrepi in zakonskimi obvezami se tvori celota, ki je pogosto odvisna od zavesti odgovornih oseb v podjetju.

Zakonodaja na področju požarne varnosti predvideva, da delodajalec skrbi za izobraževanje in usposabljanje zaposlenih, vgradnjo primernih tehnoloških sistemov in načrt aktivnosti za zmanjševanje posledic požara.

Tako delimo ukrepe požarne varnosti na gradbene, tehnične in organizacijske ukrepe.

  • Med gradbene ukrepe štejemo deljenje zgradbe na požarne sektorje z vgradnjo požarnih vrat, požarnih sten in uporabo raznih požarno odpornih premazov.
  • Tehnični ukrepi predstavljajo vgrajeno aktivno požarno zaščito, med katero so najpogosteje uporabljeni varnostna razsvetljava, sistem za odkrivanje in javljanje ter alarmiranje požara in sistem za odvod dima in toplote.
  • Organizacijski ukrepi pa so namenjeni predvsem požarni preventivi, ki je namenjena zmanjševanju in preprečevanju tveganj pred požarom.
Organizacijski ukrepi tako predstavljajo široko področje odgovornosti, nalog in odzivov, potrebnih za visok nivo požarne varnosti v podjetju.

Med glavnimi so:

Delodajalec lahko s pooblastilom prenese svojo pravno odgovornost na zunanjo strokovno službo, s čimer se lahko razbremeni in se tako usmeri v svojo glavno dejavnost.

V razmislek pa še to: če mislite, da je varnost draga, preizkusite nezgodo!

KONTAKT

Pokličite nas na telefon 04/233-10-40 oz. 040/520-594 ali pa nas kontaktirajte preko spletnega obrazca!

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.