Varno delovno okolje - osvetljenost

Varno delovno okolje - osvetljenost

07.03.2018

Več kot 80% našega dojemanja okolja prihaja skozi oči. Vid je torej najpomembnejši izmed naših čutov. Vendar se zdi, da o kakovosti razsvetljave običajno ne razmišljamo dovolj.

Vsekakor je s stališča varnosti in zdravja pri delu je osvetljenost delovnega mesta izrednega pomena.

Slaba osvetlitev povzroča utrujenost, glavobole in slabost. Raziskave kažejo, da ima 30%-50% zaposlenih, ki pri svojem delu uporabljajo računalnik, težave z očmi.

Pravilna izbira svetilke za posamezno delovno mesto in pravilna osvetlitev delovnega mesta sta ključnega pomena za doseganje zahtevane delovne učinkovitosti in kakovosti opravljenega dela. Še več – če dosledno upoštevamo načela varnosti in zdravja pri delu, mora biti osvetlitev individualno nastavljiva.

Pomemben dejavnik, ki ga nikakor ne smemo zanemariti pri osvetlitvi delovnega mesta je tudi ta, da se sposobnost vida razlikuje od osebe, do osebe. Starejši zaposleni lahko potrebujejo tudi do dvakrat več svetlobe, kot mlajši. Različne zahteve v danih svetlobnih razmerah ne vplivajo samo na osvetljenost, ampak tudi na občutljivost za bleščanje, ki je pri starejših še toliko večja.

Za različna dela potrebujemo različno moč osvetlitve, zato osnovna osvetlitev v prostoru velikokrat ne ustreza optimalnim ergonomskim zahtevam. Največkrat je premočna, saj se vedno bojimo, da bo v prostoru pretemno, nikoli pa ob tem ne pomislimo, da je lahko tudi presvetlo ali bleščeče, kar je za oči izjemno moteče.

 

Kakšna mora biti pravilna osvetljenost delovnega mesta:

  • enakomerna,
  • homogena,
  • brez utripanja,
  • brez bleščanja,
  • ne sme biti moteča,
  • nuditi mora svetlobno udobje in
  • mora biti dovolj močna za dela, ki se opravljajo na posameznem delovnem mestu.

KONTAKT

Želite poskrbeti, urediti ali pa zgolj preveriti osvetljenost delovnega okolja vašega podjetja?
Pokličite nas na telefon 04/233-10-40 oz. 040/520-594 ali pa nas kontaktirajte preko spletnega obrazca!

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.