VARNOSTNI UKREPI IN OSEBNA VAROVALNA OPREMA

VARNOSTNI UKREPI IN OSEBNA VAROVALNA OPREMA

10.04.2020

 VARNOSTNI UKREPI  ZA ZAGOTAVLJANJE ZDRAVEGA DELA 

Delodajalec je dolžan tudi v času kriznih razmer zagotavljati varno delo in spoštovati zahtevve s odročja varnosti in zdravja pri delu v skladu z obstoječo zakonodajo.Delodajalec je za zagotovitev ustreznega varnega delovna okolja dolžan:

  • zagotavljati zadostno razdaljmo med delavci, ki mora biti najmanj 1,5 m. V kolikor te ni mogoče zagotoviti zaradi določenih delovnih procesov, mora delodajalec z različnimi tehničnimi in organizacijskimi urekpi zagotoviti zadostno varnost (pregradami, pleksi zaščitami, itd.). Ustrezno razdaljo je potrebno zagotavljati tudi na vseh drugih delovnih mestih, kjer je nevarnost zbiranja večjega števila delavcev - pri vstopi v podjetje, v jedilnicah, garderobah, prostorih za počitek in odmor;
  • zagotavljati ustrezno osebno varovalno opremo (zaščitne maske), v kolikor ni zagotovljena zagostna razdalja tudi zaščitne očala ali vezirje;
  • zagotavljati ustrezno higieno v delovnem procesu, z zagotavljanjem mila in tople vode v sanitarnih prostorih in ustrezni razkužil za roke;
  • zagotavljati stalno obveščanje in informiranje zaposlenih - z dodatnimi navodili za varno delo, letaki za promocijo zdravja itd.,
  • zagotavljati kontaktiranje izbranega izvajalca medicine dela,
  • zagotavljati kontaktiranje strokovnega delavca.

Za vas lahko izdelamo prilagojena navodila z varnostnimi ukrepi, letake za promocijo zdravja pri delu ali oceno tveganja. 
Pokličite nas, s skupnimi močmi je vedno lažje.


PRAVILNA UPORABA ZAŠČINIH MASK

Maske, kot osebno varovalno opremo pri svojem delu uporabljajo zaposleni, ki prihajajo v stik z osebami, ki so ali bi lahko bile okužene z novim koronavirusom SARS-COV-2. Maske so različno poimenovane (respiratorji FFP1, FFP2, FFP3),vsem pa je skupna oznaka CEE, s katero proizvajalec jamči, da so izdelane v skladu s standardi. Delodajalec je dolžan izjave o skladnosti shraniti v evidencah o dodeljevanju osebne varovalne opreme.

Zaščita z masko je izrednega pomena ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

Oglejte si spodnji prispevek,  ki so ga izdelali v UKCLJ in prikazuje pravilen potek namestitve in odstranjevanja obrazne maske.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.