UREDITEV DELA NA DOMU Z VIDIKA VARNOSTI PRI DELU IN OCENITEV USTREZNOSTI

UREDITEV DELA NA DOMU Z VIDIKA VARNOSTI PRI DELU IN OCENITEV USTREZNOSTI

04.11.2020

UREDITEV DELA NA DOMU Z VIDIKA VARNOSTI PRI DELU IN OCENITEV USTREZNOSTI

Delodajalec je dolžan zagotavljati varne pogoje dela na domu. Dolžnost zagotavljanja varnih razmer za delo je določena tudi v temeljnem zakonu, ki ureja varnost in zdravje delavcev, to je Zakon o varnosti in zdravju pri delu (v nadaljevanju ZVZD-1). Delavca, ki dela na domu, je po ZVZD-1 šteti kot osebo, ki pri delodajalcu opravlja delo na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Po ZVZD-1 je delodajalec dolžan zagotavljati varne in zdrave razmere za delo ne glede na kraj, kjer delavec opravlja delo.

Delodajalec mora tako, ne glede na to, da se delo opravlja v drugih prostorih, izpolnjevati tudi vse ostale obveznosti v zvezi z varnostjo in varstvom pri delu, enako, kot v primeru, ko se delo opravlja v poslovnih prostorih delodajalca.

ZVZD-1 v zvezi z delom na domu namreč ne predvideva nobenih izjem, ne glede na njegove specifike.

Pri obravnavi dela na domu je izpostavljen le del pravic in nekaterih obveznosti delodajalca oziroma delavca pri opravljanju dela na domu, pri čemer je treba upoštevati, da gre za delovno razmerje, za katerega velja celota pravil, ki ureja področje delovnih razmerij in področje varnosti in zdravja pri delu.

Med obveznosti delodajalca po Zakonu o varstvu in zdravju pri delu sodijo predvsem:

  • poveritev opravljanja nalog varnosti pri delu strokovnemu delavcu,
  • izvajanje zdravstvenih ukrepov pa medicini dela;
  • obveščanje delavcev o uvajanju novih tehnologij in sredstev za delo ter o nevarnostih za nezgode, poklicne bolezni in bolezni, povezane z delom ter izdajanje navodil za varno delo;
  • usposabljanje delavcev za varno in zdravo delo,
  • preverjanje ustreznosti delovnih razmer z obdobnimi preiskavami škodljivosti delovnega okolja,
  • preverjanje skladnosti delovne opreme s predpisi o varnosti in zdravju pri delu in z obdobnimi pregledi in preizkusi,
  • zagotavljanje varnega delovnega okolja.

Pred odločitvijo o opravljanju dela na domu mora delodajalec je potrebno torej razrešiti vprašanje, katera so tista delovna mesta, ki jih je sploh mogoče opravljati na domu. Delavec namreč lahko na domu opravlja le delo, ki sodi v dejavnost delodajalca ali ki je potrebno za opravljanje dejavnosti delodajalca.

Na domu se ne more opravljati delo:

  • ki je škodljivo ali če obstaja nevarnost, da postane škodljivo za delavce, ki delajo na domu, ali za življenjsko in delovno okolje, kjer se delo opravlja, ter
  • v primerih, ko to prepoveduje poseben zakon ali drug predpis

Svetujemo, da se pri ureditvi področja dela na domu posvetujete z strokovni izvajalci varnosti in zdravja pri delu, ki vam bodo:

  • svetovali pri ureditvi področja dela na domu,
  • oceniti ustreznost delavčevega delovnega mesta na domu,
  • vam izdelali navodila za varno delo.
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.